ένθεοι, άθεοι και βλάσφημοι

Και ξαφνικά όλο το παπαδαριό βγήκε από τα ιερά άμφια του διότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλο, διότι σε καρναβάλι ντύθηκε παπάς και κήδεψε το μνημόνιο. Και όλα αυτά σε ένα καρναβάλι, δηλαδή σε μια εκ φύσεως και εκ θέσεως ανατρεπτική διαδικασία που οι εξουσίες αμφισβητούνται, για αυτό και οι παπάδες και το κράτος δεν αγάπησαν ποτέ τα καρναβάλια.  

Και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του, μπροστά στα σκαλοπάτια  της κυβερνητικής εξουσίας όχι μόνο τον αφήνει ακάλυπτο, αλλά και τον εκθέτει από την άλλη, ε είναι γεγονός πάμε για αριστερή διακυβέρνηση, άρα με την εκκλησία θέλουμε να τα έχουμε καλά.Και όμως χριστιανισμός σημαίνει ελευθερία, δεν σημαίνει υποταγή, υποταγή σημαίνει Ισλάμ και εκεί πάλι το ζήτημα της έννοιας της υποταγής είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Αν λοιπόν χριστιανισμός σημαίνει ελευθερία, και μάλιστα ελευθερία από κάθε αναγκαιότητα και ταυτόχρονα υπέρτατη πνευματικότητα η εκκλησία, ως μια δομημένη εξουσία, δεν θα έπρεπε να αφορίζει, γιατί έτσι πέφτει στην αμαρτία της εκοσμίκευσης και η πνευματικότητα  πάει περίπατο.

Ο σεβασμός προς το θρησκευτικό συναίσθημα δεν κολάζεται από ένα καρναβάλι, αλλά από τα αίσχη του Βατοπεδίου. Και φυσικά αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι αμαρτία, ας την αντιμετωπίσει ο ίδιος με την συνείδηση του ή με την θεία αγάπη, στο βαθμό που δεν την έχουμε ολότελα αλλοτριώσει ή σκοτώσει, για να θυμηθούμε τον Νίτσε.  Σίγουρα όμως δεν αντιμετωπίζεται με  φανατισμούς, αφορισμούς..κτλ. Εκτός και αν θέλουμε να καταργήσουμε ή καλύτερα να απαγορεύσουμε το καρναβάλι…!!!!!

Μα τι λες Αργυρέ, δεν  γνωρίζεις το παπαδαριό, τι σχέση έχουν αυτοί με τον χριστιανισμό, με την οντολογική αναρχία της ήττας κάθε εξουσίας και δη του θανάτου.   Ω ναι,  έχετε δίκαιο, τι δουλεία έχω εγώ, ένα αναρχοκομμούνι, ένας άθεος(;;;) η καλύτερα αγνωστικιστής με τα χωράφια της εξουσίας των παπάδων;; Ίσως όμως και να έχω,  γιατί υπάρχουν στιγμές που νιώθω, πιο χριστιανός από τους νοικοκυραίους που σταυροκοπιούνται και ύστερα κλέβουν το ψωμάκι του φτωχού η βρίζουν το χριστό του Διαμαντόπουλου η του Τσίπρα.

Πια όμως μπορεί να είναι η σχέση αριστεράς και εκκλησιάς, αριστεράς και θρησκείας; Α) εξωτερική, όπως πρέπει να είναι η σχέση της αριστεράς με την κάθε εξουσία β) ανταγωνιστική, η αριστερά θα πρέπει να πρεσβεύει ένα ανοικτόμυαλο, διαλεκτικό αθεϊσμό…, τόσο προς τις θρησκευτικές δομές, αλλά και προς την ίδια, προς τις δικές της «θρησκευτικού» τύπου δομές. Ο κομμουνισμός θα πρέπει να εμπεριέχει χαρακτηριστικά και στοιχεία ενός οντολογικού, επαναστατικού μεσσιανισμού, που όμως δεν θα οδηγεί στο να μετατρέψει κανέναν, ούτε τον καθοδηγητή, ούτε το κόμμα, ούτε την τάξη σε σωτήρα ή θεό. γ) θα υπερασπίζεται με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο, τις θρησκευτικές ταυτότητες, απέναντι στην «θρησκεία» της αγοράς, του κράτους, ή ανταγωνιστικών θρησκευτικών ταυτοτήτων. Θα υπερασπίζεται τους άθεους απέναντι στους πιστούς, τους μουσουλμάνους απέναντι στους χριστιανούς και τους χριστιανούς απέναντι στους μουσουλμάνους, τους σιίτες απέναντι στους σούνι και το αντίστροφο. Όπως και τους βουδιστές απέναντι στους  ισλαμιστές. Τις γυναίκες και τους γκέι απέναντι στους φανατικούς κάθε θρησκείας. Η υπεράσπιση της ισότιμης διαφοράς των ταυτοτήτων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικοδόμησης μιας ουσιαστικής ταξικής ενότητας. Άρα ακόμη και μια ενότητα στην δράση- και μόνο σε αυτή-  με οργανωμένα τμήματα πολιτιστικών, σεξουαλικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει το στοιχείο του ισοτίμου πλουραλισμού της διαφοράς των ταυτοτήτων.

Προσωπικά θα μείνω πιστός μόνο στην πλουραλιστική αναζήτηση της πνευματικότητας των θρησκευτικών παραδόσεων, είτε αυτές είναι παραδόσεις των ιθαγενών, των χριστιανών μυστικών, των μουσουλμάνων σούφι, των γιόγκι και των βουδιστών μοναχών. Κατά τα άλλα προτιμώ την ανατρεπτικότητα των καρναβαλιών και του οργιαστικών γιορτών, το  αντιεραρχικό πολυθεϊσμό, από τον εξουσιαστικό μονοθεϊσμό, πολύ μεταμοντέρνος δεν βρίσκεται;;;  μεταμοντέρνος κομμουνιστής χα, χα!!!!!

Και ταυτόχρονα οπαδός αυτών των αριστερών, βουλευτών ή μη, που σπάνε τα ταμπού και τους καθωσπρεπισμούς, από αυτή την οπτική οπαδός του Διαμαντόπουλου!!!!!!

Δημήτρης Αργυρός

πηγή

Σχολιάστε