ο καλός εργοδότης, είναι ο κρεμασμένος εργοδότης

Και να που υπάρχουν και εργοδότες που σκέπτονται πιο στρατηγικά το δικό τους μέλλον, όπως και το μέλλον της τάξης τους. Κάνοντας ταυτόχρονα και ένα πολύ προμόσιον και διαφήμιση για το προϊόν του που δεν είναι και από τα πλέον υγιεινά.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ο καπνοβιομήχανος Ανδρέας Καρέλιας θα μοιράσει μπόνους ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους του(δες εδώ). Σε μια εποχή που οι περισσότεροι εργοδότες όχι μόνο δεν δίνουν τα προβλεπόμενα αλλά κόβουν και όλα από αυτά. Αποδεικνύοντας πως ακόμη και σήμερα στην πιο βαθιά συστημική κρίση υπάρχουν κεφαλαιοκράτες που βγάζουν κέρδη, πολλά κέρδη...

Όχι δεν μπορούμε να φανούμε μικρόψυχοι στο εργοδότη, μπράβο του, επιστρέφει πίσω  στους εργαζόμενους ένα μικρό μέρος της παραγόμενης υπεραξίας, κρατώντας τους ευχαριστημένα, υποταγμένους. Προσοχή μιλάμε για ένα πολύ μικρό μέρος της παραγόμενης υπεραξίας, καθώς όπως ανακοινώθηκε  οι πωλήσεις έφτασαν στα 16,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα(σ.σ τα 14,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις εκτός Ελλάδας), αριθμός  που αποτελεί νέο ρεκόρ της συγκεκριμένης εταιρείας.

Επίσης ας σημειωθεί πως  πρόκειται για ένα σκληρό εργοδότη που δεν κωλώνει να  απολύσει ή να θέσει τον συνδικαλισμό σε διωγμό. Τι να τον κάνουν τον συνδικαλισμό οι εργάτες αφού έχουν ένα τόσο καλό αφεντικό;; Ευκαιρία λοιπόν βρήκαν όλοι οι υπερασπιστές της καπιταλιστικής τάξης να προβάλουν το κοινωνικά υπεύθυνο εργοδότη. Λες και τα έδωσε από την τσέπη του, λες και αυτά δεν ήταν πλούτος που παρήγαγαν οι  εργάτες και το απαλλοτρίωσε το κοινωνικά υπεύθυνο αφεντικό.

Δεν υπάρχει κοινωνικά υπεύθυνο αφεντικό, το μοναδικά υπεύθυνο αφεντικό είναι αυτό που θα κρεμαστεί από τα έντερα του κρατιστή γραφειοκράτη, όπως έλεγαν και πιο παλαιά, όταν δεν αντιμετωπίζονταν με θαυμασμό η μερική επιστροφή της κλεμμένης υπεραξίας. Εντάξει συμβολικά το λέμε, δεν χρειάζεται να κρεμαστεί κανείς, αλλά να παρθεί ή να καταστραφεί  η εξουσία που έχει…

Και ταυτόχρονα ο μόνος κοινωνικά αναγκαίος εργάτης είναι αυτός που συνειδητά σπάει το «μυστήριο» της σχέσης εργάτη-αφεντικού, κεφαλαίου- εργασίας, και μεταλλάσσεται σε ελεύθερο συνεταιρισμένο παραγωγό, απαλλοτριώνοντας στην ολότητα όχι μόνο τον παραγόμενο πλούτο, αλλά αυτεξούσια ελέγχοντας τις συνολικές συνθήκες της ζωής.

Δημήτρης Αργυρός

πηγή

Σχολιάστε